Uczniowie Gimnazjum Gminnego na praktykach uczniowskich
Na początku października uczniowie klasy I-A Gimnazjum Gminnego z programem wprowadzonej w tym roku szkolnym innowacji pedagogicznej pod hasłem: „JESTEM DOLNOŚLĄZAKIEM, JESTEM EUROPEJCZYKIEM”, uczestniczyli w ramach kółka agroturystycznego prowadzonego przez mgr inż. Kingę Winnicką w pierwszych zajęciach praktycznych w pracowni gastronomicznej w ZS nr 2 w Dzierżoniowie.
Młodzież gimnazjalna miała możliwość zapoznania się z zasadami BHP, jakie należy przestrzegać w pracowni gastronomicznej oraz została zapoznana z rolą nabiału i jego wpływem na zdrowy styl życia. Zajęcia prowadziła nauczycielka ZS nr 2 w Dzierżoniowie pani mgr Elżbieta Kobylarz. W ramach tych zajęć uczniowie przygotowywali knedle serowe, które bardzo im smakowały, zwłaszcza tym, dla których to danie było pierwszym samodzielnie wykonanym posiłkiem w ich życiu.
PRZEPIS NA KNEDLE SEROWE
czas przygotowania ok. 30min
- 2 kostki sera białego (półtłusty lub tłusty)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ..? kostki masła
Przygotowanie:
- Wszystko razem mieszamy ze sobą w celu połączenia się składników,
- formujemy okrągłe knedle wielkości 3-4cm i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę.
- Gotujemy pod przykryciem,
- po wypłynięciu knedli, mieszając je, gotujemy jeszcze ok.10min. po czym wyciągamy na durszlak.
Podczas gotowania się knedli na patelni rozpuszczamy ..? kostki masła.
- Następnie knedle wyciągamy na talerz, posypujemy cukrem, polewamy roztopionym masłem i zapraszamy wszystkich do stołu życząc smacznego.
Opracowała mgr inż. Kinga Winnicka