"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Pierwsze miejsce Gospodarstwa Rolnego Szczypiorki

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego rozstrzygnęły XX edycję wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
I miejsce w konkursie zajął Andrzej Szczypka z Gospodarstwa Rolnego Szczypiorki z Tuszyna. Doceniona została pochodząca z gospodarstwa "szynka wołowa przedgórza sudeckiego".
Celem konkursu było poznanie dolnośląskich produktów żywnościowych osadzonych głęboko w polskiej tradycji, a także upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa.
Ideą konkursu było też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Serdecznie gratulujemy!
Fot.: Facebook Gospodarstwa Rolnego Szczypiorki
