Mieszkańcy gminy Dzierżoniów na IX Śląskim Festiwalu Kapusty
Kapusta to według wielu najzdrowsze polskie warzywo. W dawnych czasach nie wyobrażano sobie bez niej na stole okresu jesieni i zimy oraz wczesnej wiosny. Nic więc dziwnego, że doczekała się festiwalu z nią związanego oraz tradycyjnych obrządków jej szatkowania i kiszenia.
Dziewiąta edycja tego wydarzenia przyciągnęła do wojsławickiego Arboretum w ubiegły weekend wielu spragnionych smaku i zapachu tego wspaniałego warzywa.
Śląski Festiwal Kapusty to wydarzenie kultywujące polskie tradycje, a także okazja do świetnej zabawy dla całych rodzin. W tym roku do zmagań z kapustą stanęło 9 drużyn. Gminę Dzierżoniów reprezentowali mieszkańcy Owiesna i Piławy Dolnej z Zastępcą Wójta Jolantą Zarzeką na czele.
Zadaniem każdej drużyny było jak najdokładniejsze, ręczne poszatkowanie główki kapusty w określonym czasie oraz późniejsze jej zakiszenie w tradycyjnych beczkach, sądkach lub specjalnych garnkach.
Aby praca lepiej szła, śpiewano przyśpiewki i ludowe pieśni. Na wojsławickiej scenie, poza drużynami kiszącymi kapustę, zaprezentowały się też lokalne zespoły ludowe.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Dzierżoniowie