Tradycje Stołu Wielkanocnego Marcinowice 2011

Dłonie są krajobrazem serca. Pod takim właśnie hasłem odbyły się tegoroczne organizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Marcinowicach "Tradycje Stołu Wielkanocnego".
Ta barwna i bardzo popularna impreza to wspaniałe wprowadzenie w największe i zarazem najważniejsze święta chrześcijańskie, pełne symboli i polskich tradycji. Swoim zasięgiem obejmują one cały region Ziemi Świdnickiej, a także jego okolice - powiat dzierżoniowski i wrocławski.
W roku bieżącym zaproszono do udziału powiaty: kartuski, łowicki Pozwoliło to jeszcze szerzej pokazać bogactwo tradycji wielkanocnych.
Impreza ma formułę konkursu polegającego na przygotowaniu przez każdego uczestnika stołu z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi i zarówno dla wystawców jak i zwiedzających jest przede wszystkim dobrą zabawą i pokazaniem, że tradycja jest naszym wielkim bogactwem.
W roku bieżącym obejrzeliśmy 35 stołów. Gminę Dzierżoniów reprezentowały Panie z 5 sołectw: Koło Gospodyń Wiejskich z Uciechowa, Koło Gospodyń Wiejskich z Mościska ,Koło Gospodyń Domowych z Mościska, Koło Gospodyń Wiejskich przy Stowarzyszeniu "Piława Dolna", Koło Gospodyń Wiejskich z Owiesna i Koło Gospodyń Wiejskich z Ostroszowic. Prezentacje stołów przeplatane były występami zespołów artystycznych, folklorystycznych i kapel ludowych.
Największym atutem tego spotkania jest fakt, że bierze w nim udział wiele pokoleń: dzieci, młodzież, ich rodzice i dziadkowie, rady sołeckie, koła gospodyń, zespoły folklorystyczne ale również ci, których życie z różnych stron świata przywiodło w nasze strony. Stanowi ciekawy i unikatowy tygiel kulturowy i nie pozwala odejść w zapomnienie najpiękniejszym rdzennie polskim tradycjom.
W dniu prezentacji, gościnne progi hali sportowej w Marcinowicach mieniły się barwami bajecznie kolorowych palm, kunsztownie wykonanych pisanek, stoły kusiły zapachami i dekoracją, której nie powstydziłyby się nawet najbardziej wytworne restauracje. Wprawiały w zachwyt zaproszonych gości i wszystkich zwiedzających. Specjalnie powołane jury, złożone ze znanych osób z kręgu samorządu, polityki i kościoła starało się wyłonić szczególnie wyróżniający się stół, który zachwyca zarówno pięknym nakryciem jak i smacznymi potrawami.
Tak jak w latach ubiegłych, także i tym razem, okazało się, że wszystkie prezentacje należały do tych szczególnych i wyjątkowych - bo nie sposób ocenić smak, wybrać regionalne dodatki i przyznać miejsca recepturom skrywanym w niektórych domach od pokoleń. Całość Wielkanocnej gali zakończyła się wręczeniem nagród i wspólną degustacją przygotowanych potraw.
